Přehled nejčastějších lokálních komplikací onkologické léčby nádorů hlavy a krku - Bouřová, Alena; Podlešák, Tomáš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2020)
Mezi nejčastější akutní komplikace onkologické léčby patří akutní mukozitida a dermatitida, v určité míře postihující téměř všechny pacienty léčené pro nádorové onemocnění hlavy a krku. Největším rizikem akutní toxicity je nutnost přerušení či ukončení probíhající terapie, přičemž i krátkodobé přerušení léčby významně zhoršuje následnou lokální kontrolu nad nádorovým onemocněním. Doporučení k ovlivnění akutních příznaků vychází ze závěrů mezinárodní skupiny Multinational Association of Supportive Care in Cancer/International Society of Oral Oncology (MASCC/ISOO). Pozdní komplikace zahrnují dysfagické obtíže, xerostomii a závislost na zajištění dýchacích cest tracheostomií. Tyto komplikace významně ovlivňují kvalitu života pacienta a jsou léčebně velmi špatně ovlivnitelné. Cílem článku je podat přehled nejčastějších lokálních komplikací onkologické léčby, včetně aktuálních možností jejich terapie.
Keywords: Deglutition Disorders; Head and Neck Neoplasms; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Mucositis; mukozitida; Humans; osteoradionekróza; léková dermatitida; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Drug Eruptions; Xerostomia; perzistující tracheostoma; poruchy polykání; Osteoradionecrosis; xerostomie; nádory hlavy a krku