Upozornění na šíření kmenů Acinetobacter baumannii citlivých pouze ke kolistinu a výzva ke spolupráci při posouzení závažnosti situace v Česku - Němec, Alexandr; Maixnerová, Martina (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2020)
Výsledky bakteriologických analýz provedených v Laboratoři bakteriální genetiky (LBG) Státního zdravotního ústavu dokládají aktuální šíření extenzivně-rezistentních (XDR) kmenů Acinetobacter baumannii citlivých pouze ke kolistinu v tuzemských nemocnicích i mimo ně. Pro posouzení rozsahu tohoto problému na celostátní úrovni LBG proto zahajuje celorepublikové monitorování výskytu a populačně-genetických vlastností kmenů XDR A. baumannii.
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; Acinetobacter baumannii; Česká republika; Drug Resistance, Bacterial; Czech Republic; Cross Infection; bakteriální léková rezistence