Biosimilární adalimumab v klinické praxi - Černá, Karin; Hrubá, Veronika; Lukáš, Milan (Farmakoterapeutická revue, 2020)
Biologické léčivé přípravky (biologika, biologická léčiva) jsou nepostradatelnými léky při terapii chronických imunopatologických chorob s těžkým průběhem, a to zejména při neúčinnosti či intoleranci konvenčních léčebných postupů. Představují však velkou ekonomickou zátěž pro zdravotnický systém. Biosimilární léčiva, jako léky strukturálně velmi podobné a zároveň cenově mnohem dostupnější než originální léčiva, přispívají k udržitelnosti nákladů na zdravotní péči a zároveň omezují nerovnost v přístupu pacientů k této vysoce účinné léčbě. Článek shrnuje význam biosimilárních léčivých přípravků s důrazem na nově dostupný biosimilární adalimumab a na jeho využití u idiopatických střevních zánětů.
Keywords: Inflammatory Bowel Diseases; idiopatické střevní záněty; adalimumab; Adalimumab; lidé; biosimilární léčivé přípravky; Humans; Biosimilar Pharmaceuticals