Inclisiran a studie ORION - Špinar, Jindřich; Špinarová, Lenka (Remedia, 2020)
Inhibitory proprotein konvertázy subtilisin/kexin typu 9 (PCSK9) jsou moderní skupinou léčiv na snížení hodnot cholesterolu. Inclisiran je experimentální lék, jehož mechanismus účinku spočívá v blokádě translace proteinu PCSK9. Studie ORION 11 randomizovala 1 617 nemocných s hodnotou LDL cholesterolu vyšší než 70 mg/dl (1,82 mmol/l) do skupiny s léčbou inclisiranem a do skupiny s podáváním placeba. Výskyt primárního kardiovaskulárního cílového ukazatele byl nižší ve skupině inclisiranu než ve skupině placeba: 63 (7,8 %) vs. 83 (10,3 %) nemocných. Největší rozdíl byl zaznamenán v případě fatálního infarktu myokardu či fatální cévní mozkové příhody; jejich výskyt byl ve skupině s inclisiranem oproti skupině s placebem poloviční. Studie ORION 10 zařadila 1 561 nemocných a randomizovala je k podávání 300 mg inclisiranu nebo placeba. Na konci studie (den 510) byl ve skupině léčené inclisiranem zaznamenán pokles hodnot LDL cholesterolu o 58 % (p < 0,0001).
Keywords: klinická studie jako téma; anticholesteremika; Hypolipidemic Agents; Clinical Studies as Topic; inclisiran; studie ORION; Humans; Proprotein Convertase 9; lidé; hypolipidemika; Anticholesteremic Agents; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; PCSK9 inhibitory; PCSK9 Inhibitors