Double-coated pellets with semipermeable ethylcellulose coating for detection of cholinesterase inhibitors - Zeman, Jiří; Pavloková, Sylvie; Vetchý, David; Pitschmann, Vladimír (Česká a slovenská farmacie, 2020)
Nervově paralytické látky jsou v současné době často zneužívané při teroristických útocích nebo atentátech. V takových případech je potřeba jejich rychlé, přesné a snadné detekce přímo v terénu. To umožňují detekční trubičky, které obsahují jako náplň pelety s imobilizovanou cholinesterasou a detekční činidla. Princip jejich detekce je založen na vysoce citlivé enzymatické Ellmanově reakci, při které v nepřítomnosti inhibitorů cholinesteras dochází na peletách ke vzniku žluté barvy, naopak v jejich přítomnosti si nosič ponechává původní barvu. Rychlost reakce, její citlivost a zřetelnost barevného přechodu při detekci jsou pak stěžejními body výzkumu. V rámci experimentu byly připraveny pelety s dvojitým obalem, kde první obal obsahoval enzym butyrylcholinesterasu imobilizovanou v hypromelose a druhý obal byl tvořený ethylcelulosou a triethyl citrátem. Na základě vlastností těchto vzorků byly dále připraveny i šarže obsahující laktosu dispergovanou v ethylcelulosovém obalu, od které se očekával vliv na zvýšení permeability obalu, a tím i rychlosti detekce a intenzity zbarvení. U nosičů byla kromě vybraných fyzikálně-chemických vlastností hodnocena aktivita enzymu, jeho citlivost a intenzita barevného přechodu. Šarže vykazující nejlepší vlastnosti byly podrobeny 24měsíčnímu testu stability při třech různých teplotách a vlhkostech.
Keywords: detekční trubička; Cholinesterases; Nerve Agents; nervová bojová látka; lidé; cholinesterasy; pelety; Humans; nervově paralytická látka; ethylcelulosa