Registr biologické/cílené léčby BIOREP - Souhrnná zpráva za rok 2019 - Kojanová, Martina; Cetkovská, Petra; Fialová, Jorga; Štork, Jiří; Gkalpakiotis, Spyridon; Arenberger, Petr; Machovcová, Alena; Doležal, Tomáš (Československá dermatologie, 2020)
Cíl práce: Hodnocení pacientů zařazených do registru biologické/cílené léčby BIOREP v České republice za rok 2019. Metody: Bylo provedeno retrospektivní hodnocení pacientů k datu 31. 12. 2019 zařazených do registru BIOREP. Předmětem analýzy byli pacienti na biologické/cílené léčbě v daném období v jednotlivých kategoriích a hodnocení populace pacientů s psoriázou. Výsledky: Ke dni 31. 12. 2019 jsou v registru BIOREP zadána data celkem 2 568 pacientů, 94,7 % je léčeno s psoriázou, 5,1 % pacientů s hidradenitidou a 0,3 % pacientů s biologickou léčbu v režimu off-label. Ve skupině léčených pro psoriázu je 62,9 % mužů. Průměrný věk pacientů ke konci roku 2019 je 51,9 let, průměrný věk při diagnóze psoriázy je 24,7 let a při nasazení první biologické/cílené léčby je 46,2 let. Pacienti s nadváhou nebo obezitou tvoří více než 75 % sledované populace a v registru je 28,9 % kuřáků. Přidružené onemocnění se vyskytuje celkem u 71,2 %, nejčastější jsou metabolická/endokrinní onemocnění (53,5 %) a kardiovaskulární onemocnění (53,4 % pacientů), z jednotlivých komorbidit je nejčastější hypertenze, dyslipidémie a diabetes mellitus. Souběžnou psoriatickou artritidu má 37,1 % pacientů. V roce 2019 je průměrná doba od diagnózy do nasazení biologické léčby 21,5 let, průměrná doba trvání biologické/cílené léčby je 5,4 let. Celkem 331 pacientů již léčbu ukončilo a průměrná doba trvání jejich léčby byla 3,7 let. Celková doba trvání psoriázy je v průměru 27,2 let. Z pacientů léčených ke konci roku 2019 je více než polovina (56,5 %) v 1. linii léčby. Závěr: BIOREP je prvním registrem pacientů biologické léčby psoriázy v zemích střední a východní Evropy. Výsledky při porovnání s evropskými registry ukazují srovnatelnou nebo vyšší prevalenci souběžných onemocnění a rizikových faktorů a dlouhé období nedostatečné léčby před nasazením biologické léčby.
Keywords: Registries; Česká republika; věkové faktory; registrace; retrospektivní studie; komorbidita; lidé; Biological Therapy; psoriáza; Comorbidity; Psoriasis; Retrospective Studies; Age Factors; Czech Republic; biologická terapie; Humans