Standardní, opomíjené i nové informace o kompresivní terapii bandážemi - Resl, Vladimír; Soukup, Radek; Leba, Martin; Blecha, Tomáš; Řeboun, Jan; Drobičková, Klára; Bláhová, E (Praktický lékař, 2020)
Na počátku článku jsou stručně uvedeny anatomické a patologické podklady vzniku chronické venózní insuficience. Blíže jsou rozvedeny patofyziologické konsekvence a jejich vliv na indikace a optimalisaci kompresivní léčby. Probrána je závislost na fyzikálních zákonitostech dle Pascala a Laplace a vliv na Starlingovu rovnováhu. Další podstatný vliv na léčbu má výběr kompresních materiálů a významu indexu tuhosti, včetně dosažených interface tlaků. Širší pozornost je věnována dvou- až čtyřvrstevným kompresním systémům a jejich efektu. Článek je zakončen úvahou o vhodnosti získání více objektivních informací o dosažené kompresi.
Keywords: chronická nemoc; kompresivní punčochy; Venous Insufficiency; Stockings, Compression; žilní insuficience; Humans; kompresní obvazy; dolní končetina; lidé; Varicose Veins; Compression Bandages; varixy; Chronic Disease; Lower Extremity