Zvládanie záťaže u dialyzovaných pacientov - Solgajová, Andrea; Sollár, Tomáš; Zrubcová, Dana; Vörösová, Gabriela; Líšková, Miroslava (Ošetřovatelské perspektivy, 2018)
Kumulácia veľkého množstva stresorov u pacientov zaradených do dialyzačného programu a obavy z budúcnosti predstavujú intenzívnu stresovú situáciu, ktorá si vyžaduje priprave-nosť a odolnosť človeka na zvládnutie tejto situácie. Cieľom práce bolo zistiť, ktoré straté-gie zvládania záťaže preferujú pacienti s hemodialýzou, porovnať rozdiely podľa pohlavia a zistiť vzťah medzi preferovanými stratégiami zvládania záťaže, vekom a dĺžkou dialyzačnej liečby. Ide o prierezový dizajn výskumu. Metódou zberu dát bol dotazník Brief Cope. Výbe-rový súbor tvorilo 30 respondentov/pacientov zaradených do dialyzačného programu. Zis-tili sme, že najpoužívanejšou stratégiou zvládania záťaže u pacientov s hemodialýzou bola akceptácia (adaptívna stratégia). Celkovo ženy využívali všetky stratégie zvládania záťaže viac ako muži. Štatisticky významný rozdiel bol zistený iba v stratégii Ventilovanie (maladap-tívna stratégia) viac preferovanej u žien. Preferovanie stratégie Humor (adaptívna stratégia) vykazovalo vzťah s kratšie trvajúcou dialyzačnou liečbou. Pohlavie a dĺžka dialyzačnej liečby môžu ovplyvňovať typ preferovaných stratégií zvládania záťaže u pacientov s hemodialý-zou. Poznanie týchto faktorov treba zohľadňovať v individualizovanej starostlivosti o pa-cienta s hemodialýzou pre dosiahnutie optimálnych výsledkov u pacienta.
Keywords: Dialysis; průzkumy a dotazníky; Renal Dialysis; dialýza ledvin; muži; výzkum; Women; dialýza; Adaptation, Psychological; Physical Exertion; ženy; adaptace psychologická; Men; Research; Surveys and Questionnaires; renální insuficience; Renal Insufficiency; tělesná námaha