Screening poruch autistického spektra - Kicková, Štěpánka; Hrdlička, Michal (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Trendem posledního desetiletí je posunout diagnostiku autismu do co nejranějšího věku dítěte. Je prokázáno, že časná diagnostika následovaná adekvátně zvolenou intervencí vede k redukci autistické psychopatologie a významnému zlepšení prognózy dítěte. Snaha o co nejčasnější identifikaci dětí s rizikem rozvoje autismu vedla ke vzniku řady screeningových nástrojů. I přes extenzivní výzkumné snahy zatím neexistuje mezinárodní shoda na optimální screeningové metodě. Článek přináší přehled o nejvýznamnějších a celosvětově nejrozšířenějších screeningových metodách, předkládá významné faktory, které ovlivňují výsledky screeningu, a stručně objasňuje současnou situaci v České republice.
Keywords: vztahy mezi rodiči a dětmi; Developmental Disabilities; Surveys and Questionnaires; rodiče; Humans; chování kojenců; autistická porucha; kojenec; Autistic Disorder; lidé; Mass Screening; vývojové poruchy u dětí; poruchy sociálního chování; Infant; Parent-Child Relations; průzkumy a dotazníky; senzitivita a specificita; psychiatrické posuzovací škály; časná diagnóza; Infant Behavior; Early Diagnosis; Parents; Psychiatric Status Rating Scales; Child, Preschool; Sensitivity and Specificity; plošný screening; předškolní dítě; Social Behavior Disorders