Přepis bolestných vzpomínek v imaginaci - Ocisková, Marie; Praško, Ján; Grambal, Aleš; Vaněk, Jakub; Kotian, Michal; Hodný, František; Zaťková, Marta; Šlepecký, Miloš; Kotianová, Antónia (Psychiatrie pro praxi, 2020)
eskripce v imaginaci je jednou ze základních technik integrativního psychoterapeutického směru schematerapie. Jádro techniky spočívá v identifikaci konkrétní bolestné nebo traumatické vzpomínky a zjištění nenaplněných potřeb v této situaci. Potřeby, které se k situaci vážou, se v rámci přepisu v imaginaci dosytí skrze "nový příběh", který si pacient s pomocí terapeuta vytvoří a představí. V průběhu individuální nebo skupinové terapie pacient zpravidla podstupuje přepis opakovaně a u různých vzpomínek. Vzpomínky postupně propojuje s každodenními situacemi a učí se je zvládat více adaptivně, v souladu se svými potřebami a s potřebami druhých. Zvyšuje tak postupně schopnost introspekce, sebekontroly a péče o vlastní potřeby. Při realizaci techniky se mohou objevit různé překážky, z nichž v textu rozvádíme především faktory na straně terapeuta a na straně pacienta. Text nabízí některé možnosti řešení těchto překážek.
Keywords: Humans; interview psychologický; Psychological Trauma; Female; výsledek terapie; lidé; psychické trauma; Imagination; Imagery, Psychotherapy; duševní poruchy; Stress, Psychological; Stress Disorders, Post-Traumatic; Anxiety Disorders; Cognitive Behavioral Therapy; Professional-Patient Relations; vztahy mezi zdravotnickým pracovníkem a pacientem; ženské pohlaví; Interview, Psychological; Male; posttraumatická stresová porucha; úzkostné poruchy; Treatment Outcome; imaginace; psychický stres; Mental Disorders; imaginativní postupy v psychoterapii; kognitivně behaviorální terapie; mužské pohlaví