Psychoterapie psychóz v rámci denního stacionáře - Maňhal, Miloslav (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Cílem této studie bylo zhodnocení léčebného účinku psychoterapeutického přístupu k pacientům s diagnózou psychotického spektra v rámci programu denního stacionáře. Jedná se o eklektický terapeutický přístup s kombinací psychoterapeutických metod a technik a jejich aplikaci na základě našich praktických zkušeností při léčbě psychóz a nejnovějších poznatků výzkumu v této oblasti. Efekt léčebné intervence je klinicky hodnocen z hlediska aktuální psychopatologie, úrovně a typu dosažené remise a subjektivního hodnocení vývoje psychického stavu. Ke klinickému hodnocení slouží objektivní a subjektivní psychometrické škály PANSS, CGI‑S, PSP a WHOQOL‑Bref. Data jsou zpracována neparametrickými i parametrickými statistickými testy včetně posouzení korelací mezi škálami.
Keywords: skupinová psychoterapie; Humans; denní péče o pacienty; Psychotherapy; mladý dospělý; dospělí; Psychiatric Status Rating Scales; výsledek terapie; lidé; psychotické poruchy; Psychotherapy, Group; Adult; psychiatrické posuzovací škály; psychoterapie; Treatment Outcome; Statistics as Topic; Young Adult; Day Care, Medical; Psychotic Disorders; statistika jako téma