Atomoxetin - Zmeškalová, Daniela (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Atomoxetin je selektivní inhibitor presynaptického zpětného vychytávání noraderenalinu, určený k léčbě ADHD (F90.0) u dětí starších 6 let, dospívajících a dospělých. Vedle zlepšení jádrových příznaků ADHD (nepozornosti, hyperaktivity a impulzivity) je prokázaný pozitivní efekt na projevy řady komorbidních poruch a zvýšení kvality života. Nejčastější nežádoucí účinky jsou bolesti hlavy a břicha a nechutenství. Pro možné riziko zhoršení kardiovaskulárních parametrů je doporučena pravidelná monitorace krevního tlaku a srdeční frekvence. Velkou výhodou je perzistence atomoxetinu v CNS, která umožňuje jeho podávání v jedné denní dávce. Terapeutický efekt přetrvává 24 hodin, a tak pokryje nejen příznaky ADHD v době školního vyučování, ale například i během odpoledních studijních či volnočasových aktivit a večerní přípravu na spánek.
Keywords: Child Behavior Disorders; dospělí; Adolescent; Anorexia; poruchy chování u dětí; hyperkinetická porucha; Child; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; lidé; atomoxetin; dítě; inhibitory vychytávání adrenergních neurotransmiterů; nechutenství; Adrenergic Uptake Inhibitors; mladiství; Adult; Atomoxetine Hydrochloride; Humans