Antitrombotická léčba po perkutánních a chirurgických intervencích na chlopních - Branny, Marian (Intervenční a akutní kardiologie, 2020)
Chirurgické i katetrizační intervence na stenotických či nedomykajících chlopních jsou jedinou uznávanou efektivní léčbou nemocných s hemodynamicky významnou vadou. Intervenční léčba chlopní s sebou nese rizika trombotických i krvácivých komplikací. Ačkoliv antitrombotika snižují rizika intervenční léčby, optimální léčebné schéma a délka terapie zůstávají neznámé. Tento článek přináší přehled recentních informací týkajících se této problematiky, stejně tak přehled současné evidence antitrombotické terapie po intervenční léčbě chlopenních onemocnění.
Keywords: heparin; Warfarin; Anticoagulants; Aortic Valve; Platelet Aggregation Inhibitors; Heart Valve Diseases; Transcatheter Aortic Valve Replacement; tromboembolie; nemoci srdečních chlopní; transkatetrální implantace aortální chlopně; Heart Valve Prosthesis; duální protidestičková léčba; Heart Valve Prosthesis Implantation; warfarin; inhibitory agregace trombocytů; antikoagulancia; chirurgická náhrada chlopně; aortální chlopeň; Thromboembolism; Heparin; lidé; Humans; Dual Anti-Platelet Therapy; srdeční chlopně umělé