Distální radiální přístup u koronárních katetrizací a intervencí - Bernat, Ivo; Horák, David; Jirouš, Štěpán; Pešek, Jan; Koza, Jiří; Slezák, David; Rokyta, Richard (Intervenční a akutní kardiologie, 2020)
Standardní radiální přístup z pravého či levého zápěstí se stal dominantní přístupovou cestou ke koronárním katetrizacím a intervencím s doporučením IA dle posledních guidelines Evropské kardiologické společnosti pro revaskularizaci myokardu z roku 2018. Od té doby bylo publikováno několik článků o možnosti provádět intervenční výkony na koronárních tepnách z tzv. distálního radiálního přístupu. Tento článek popisuje naše první zkušenosti s tímto novým přístupem.
Keywords: distální radiální přístup; Catheterization, Peripheral; Coronary Vessels; Coronary Angiography; výsledek terapie; arteria radialis; koronární nemoc; lidé; Coronary Disease; koronární angioplastika; Treatment Outcome; koronární angiografie; koronární cévy; Percutaneous Coronary Intervention; Aged; Radial Artery; periferní katetrizace; lidé středního věku; senioři; Middle Aged; Humans