Inhibitory protonové pumpy v rámci komedikace s antitrombotiky, indikujeme je opodstatněně? - Bultas, Jan (Intervenční a akutní kardiologie, 2020)
Podávání inhibitorů protonové pumpy (IPP) spolu s antitrombotickou léčbou v indikaci snížení krvácení do trávicího traktu je běžnou praxí. Doklady o snížení rizika krvácení při této strategii máme jen na úrovni observačních studií, pokles rizika asi o třetinu je významný. Nicméně při relativně nízkém výskytu krvácení do trávicího traktu je absolutní pokles rizika malý, pohybuje se na úrovni 0,3 %. Pozorovaná hodnota NNT (Number Needed to Treat) se pohybuje kolem 250, tedy na každých 250 léčených IPP zabráníme jednomu krvácení (zpravidla nikoli kritickému). Na straně druhé se stále častěji objevují práce, které nacházejí vyšší výskyt kardiovaskulárních příhod, renálního selhání i nervového postižení při léčbě IPP. V populaci s vysokým kardiovaskulárním rizikem, tj. v typické populaci, kdy k antitrombotické léčbě IPP přidáváme, je riziko významné. Hodnota NNH (Number Needed to Harm) se pohybuje kolem 50. Důvodů zvýšené kardiovaskulární morbidity a mortality může být více, od vlastní gastroezofageální afekce, přes komplexní působení IPP na řadu transportérů či enzymů, až po negativní působení IPP v rámci lékových interakcí.
Keywords: antikoagulancia; Randomized Controlled Trials as Topic; H(+)-K(+)-Exchanging ATPase; Pantoprazole; lékové interakce; Drug Interactions; Aspirin; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Anticoagulants; antagonisté purinergních receptorů P2Y; Proton Pump Inhibitors; lidé; gastrointestinální krvácení; Dual Anti-Platelet Therapy; inhibitory protonové pumpy; Gastrointestinal Hemorrhage; Platelet Aggregation Inhibitors; H(+)-K(+)-ATPasa; pantoprazol; nežádoucí účinky léčiv; Observational Studies as Topic; pozorovací studie jako téma; Cardiovascular Diseases; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; Meta-Analysis as Topic; randomizované kontrolované studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; inhibitory agregace trombocytů; duální protidestičková léčba; metaanalýza jako téma; Humans