Nová diagnóza v neonatologii: náhlý neočekávaný postnatální kolaps - Jouza, Martin; Macko, Josef; Pecl, Jakub; Slouková, Eva; Jabandžiev, Petr (Pediatrie pro praxi, 2020)
Náhlý neočekávaný kolaps novorozence (Sudden Unexpected Postnatal Collapse of Newborn, SUPC) je v neonatologii relativně novou diagnózou, která je charakterizována náhlým kardiopulmonálním kolapsem u zdravého novorozence bez prenatálních a peripartálních rizik v prvních sedmi dnech života. V současné odborné literatuře neexistuje ustálená definice této klinické jednotky, což je jeden z důvodů nemožnosti určení přesné incidence. Cílem článku je přehledný popis této klinické jednotky, včetně jejich aktuálně uznávaných diagnostických kritérií a popisu rizikových faktorů. Součástí je kazuistické sdělení z pracoviště autorů.
Keywords: náhlý neočekávaný kolaps novorozence; kardiopulmonální resuscitace; Hypothermia, Induced; novorozenec; Sudden Infant Death; výsledek terapie; náhlá smrt kojenců; vztahy mezi matkou a dítětem; Cardiopulmonary Resuscitation; Mother-Child Relations; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; Infant, Newborn; terapeutická hypotermie; klokánkování; Treatment Outcome; Respiratory Insufficiency; Critical Care; Risk Factors; Twins; Kangaroo-Mother Care Method; rizikové faktory; dvojčata; respirační insuficience; Humans