Primární hypomagnezemie se sekundární hypokalcemií - Papež, Jan; Štarha, Jiří; Jabandžiev, Petr; Aulická, Štefánia; Doležel, Zdeněk (Pediatrie pro praxi, 2020)
Primární hypomagnezemie se sekundární hypokalcemií je vzácná genetická porucha, která se objevuje v časném kojeneckém věku. Příčinou této choroby je porušené vstřebávání hořčíku ze střeva vedoucí k jeho nízké hladině v séru a doprovodné hypokalcemii. Typickými příznaky při první manifestaci jsou generalizované křeče, tetanie a/nebo svalové spasmy. Prognóza onemocnění závisí na její včasné a správné diagnóze.
Keywords: novorozenec; Infant, Newborn; Humans; hořčík; Infant; nedostatek hořčíku; mužské pohlaví; Hypocalcemia; Magnesium; křeče u dětí; Male; výsledek terapie; primární hypomagnezémie se sekundární hypokalcémií; Magnesium Deficiency; kojenec; lidé; kationtové kanály TRPM; Treatment Outcome; hypokalcemie; TRPM Cation Channels; Spasms, Infantile