Mince v horním jícnu: zobrazovací vyšetření - Mihál, Vladimír; Varhaník, Lukáš; Sychra, Pavel; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2020)
Požití cizích těles je obecný a vážný problém u dětí, který může představovat širokou škálu klinických příznaků. Mince jsou nejčastějšími cizími tělesy, které tvoří až 80 % všech odstraněných cizích těles z jícnu. Prezentujeme případ dvouletého dítěte, u kterého se požití mince prezentovalo primárně respiračními příznaky, ale nedokonalý management vedl k opožděné diagnóze.
Keywords: Ampicillin; předškolní dítě; výsledek terapie; lidé; Treatment Outcome; Radiography, Thoracic; Esophagoscopy; Esophagus; Male; spolknutí mince; Child, Preschool; cizí tělesa; rentgendiagnostika hrudníku; ezofágus; mužské pohlaví; ezofágoskopie; Foreign Bodies; ampicilin; Humans