Umělá plicní ventilace u novorozenců - Juránková, Hana; Soldánová, Dana (Pediatrie pro praxi, 2020)
lánek se zabývá umělou plicní ventilací u novorozenců. V první části se věnuje definování umělé plicní ventilace, jejím cílům, druhům a komplikacím. Popisuje činnosti sestry související s péčí o ventilovaného novorozence. Ve druhé části článek předkládá výsledky výzkumu zaměřeného na novorozence na umělé plicní ventilaci, její indikace a komplikace. Výsledky výzkumu autorky komentují a srovnávají s dostupnými zdroji.
Keywords: umělé dýchání; Intubation, Intratracheal; extubace; Respiratory Insufficiency; péče o pacienty v kritickém stavu; Critical Care; intratracheální intubace; respirační insuficience; Infant, Newborn; novorozenec; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Humans; vrozené vady; ventilace umělá s přerušovaným přetlakem; Intermittent Positive-Pressure Ventilation; Congenital Abnormalities; Clinical Studies as Topic; Airway Extubation; Infant, Low Birth Weight; klinická studie jako téma; lidé; Respiration, Artificial