Proč očkovat proti klíšťové encefalitidě? - Smetana, Jan; Smetanová, Libuše; Polcarová, Petra; Siráková, Lucie (Vakcinologie, 2020)
Klíšťová encefalitida (KE) je závažná virová neuroinfekce přenášená dominantně klíšťaty. Článek rekapituluje důvody, proč využít možnost očkovat proti KE. Česká republika (ČR) je země s endemickým výskytem KE a řadí se mezi dlouhodobě nejvíce postižené země. Trendy v incidenci navíc ukazují na dlouhodobý vzestup onemocnění. Jedním z důvodů jsou nepochybně měnící se klimatické podmínky, které pozitivně ovlivňují rozšiřování oblastí výskytu klíšťat a jejich rostoucí aktivitu. Riziko nákazy je díky rozšíření přenašeče na téměř celém území ČR v podstatě plošné. Díky oblíbenosti outdoorových aktivit a způsobu života lze považovat všechny osoby v ČR za populaci v riziku. Onemocnění může postihnout osoby v kterémkoli věku, avšak věkově specifická incidence a současně i riziko závažnějšího klinického průběhu a rozvoje dlouhodobých následků onemocnění, které mohou výrazně negativně ovlivňovat kvalitu života postižených, s věkem roste. Vzhledem k plošnému riziku onemocnění lze očkování doporučit prakticky všem osobám žijícím v České republice.
Keywords: lidé; virové vakcíny; Brachial Plexus Neuritis; senioři; Viral Vaccines; brachiální neuritida; Aged; klíšťová encefalitida; Rehabilitation; Humans; Encephalitis, Tick-Borne; výsledek terapie; Encephalitis Viruses, Tick-Borne; Tick Bites; mužské pohlaví; Male; Vaccination; Critical Care; rehabilitace; viry klíšťové encefalitidy; vakcinace; Treatment Outcome; kousnutí klíštětem; péče o pacienty v kritickém stavu