Novinky z oblasti vývoje vakcín proti různým druhům závislostí - Spěváková, Barbora; Brixi, Jan; Holmquist, Iva; Pohnán, Radek; Boštíková, Vanda (Vakcinologie, 2020)
Závislosti jsou velkým problémem lidí napříč věkovými skupinami i národnostmi. Myšlenka vyvinout proti nim terapeutické očkovací látky není nijak nová. Opakovaně byl prokázán efekt experimentálních vakcín na zvířecích modelech, ale dosud se nepodařilo prokázat stejnou účinnost u lidí. Nicméně na základě poučení z dosavadních výsledků se v poslední době zkoušejí nově konstruované očkovací látky (proti kokainu, heroinu, opioidům, metamfetaminu, fencyklidinu, alkoholu, nikotinu), v tuto chvíli v různých fázích preklinického a klinického testování.
Keywords: poruchy vyvolané užíváním tabáku; hepatitida C; uživatelé drog; Alcoholism; vakcíny; vakcíny konjugované; alkoholismus; HIV Infections; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; tuberkulóza; Tuberculosis; Drug Users; HIV infekce; Hepatitis B; vakcíny k léčbě závislostí; vakcinace; lidé; Vaccines; Humans; Hepatitis C; Vaccination; hepatitida B; Substance-Related Disorders; Vaccines, Conjugate; Tobacco Use Disorder