Chronická pľúcna aspergilóza – kazuistiky z praxe - Kravčáková, Martina; Fabian, Peter (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2020)
Pľúcnu aspergilózu vyvoláva všadeprítomná oportúnne patogénna pleseň z rodu Aspergillus,ktorej produktom sú hydrofóbne konídie uvoľňované do prostredia. Po vdýchnutí sa konídievďaka svojej malej veľkosti dostávajú až do pľúcnych alveol. U geneticky predisponovaných,polymorbidných alebo imunokompromitovaných pacientov vzniká najčastejšie infekcia dol-ných dýchacích ciest pod obrazom viacerých syndrómov. Pľúcnu aspergilózu podľa etiopa-togenézy, rizikových faktorov a dĺžky obdobia trvania rozdeľujeme na: alergickú, chronickúa invazívnu formu. Pri všetkých formách je dôležitá včasná diagnostika, pretože akékoľvekoneskorenie alebo inadekvátna liečba znamená prechod do chronických alebo diseminova-ných foriem s rozvojom komplikácií a veľmi závažnou prognózou.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; vorikonazol; Antifungal Agents; Male; Alcoholism; itrakonazol; mladý dospělý; plíce; alkoholismus; Aspergillus; antibakteriální látky; chronická nemoc; antifungální látky; Pulmonary Aspergillosis; Diagnosis, Differential; mužské pohlaví; Chronic Disease; Immunocompromised Host; Glucocorticoids; Treatment Outcome; Lung; lidé; plicní aspergilóza; glukokortikoidy; Anti-Bacterial Agents; imunokompromitovaný pacient; Humans; diferenciální diagnóza; Itraconazole; Voriconazole; lidé středního věku; Middle Aged