Alergie na chlorhexidin jako příčina perioperační anafylaxe - Sedláčková, Lenka; Kolář, Martin; Smilek, Miloslav; Baláž, Vladimír; Kempe, Vlastimil (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2020)
Perioperační anafylaxe je vzácná, ale závažná komplikace chirurgických zákroků prováděnýchv celkové nebo lokální anestezii. Nejčastějšími spouštěči jsou periferní myorelaxancia a an-tibiotika. Příčinou perioperační anafylaxe však nemusí být jen léky, ale také tzv. skryté alergenyjako latex nebo chlorhexidin. Autoři představují kazuistiku pacientky, u které se anafylaxerozvinula krátce po úvodu do celkové anestezie u elektivní hysterektomie pro karcinom en-dometria. Alergologické vyšetření odhalilo pomocí laboratorních a kožních testů překvapivěhned několik suspektních příčin. Před novou operací bylo nutno provokačním testem vyloučitalergii na periferní myorelaxans. Skutečnou příčinou reakce byla silná alergie na dezinfekčnípřípravek chlorhexidin.
Keywords: Tryptases; Anaphylaxis; gynekologické chirurgické výkony; diferenciální diagnóza; Chlorhexidine; Female; Neuromuscular Blocking Agents; Anti-Infective Agents, Local; anafylaxe; ženské pohlaví; Drug Hypersensitivity; antiinfekční látky lokální; peroperační komplikace; léková alergie; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; Immunoglobulin E; chlorhexidin; nervosvalové blokátory; Critical Care; Diagnosis, Differential; perioperační anafylaxe; hysterektomie; kožní testy; imunoglobulin E; Gynecologic Surgical Procedures; lidé středního věku; Intraoperative Complications; tryptasy; Middle Aged; Skin Tests; Hysterectomy; Humans