Hyperurikemie v ambulanci praktického lékaře - Němec, Petr (Medicína pro praxi, 2020)
Hyperurikemie, patologické zvýšení hladin kyseliny močové v séru, je nejvýznamnějším ovlivnitelným rizikovým faktorem vývoje dny. Prevalence hyperurikemie v populaci v posledních desetiletích narůstá. Riziko vývoje manifestní dny významně roste s výší urikemie. Pacienti s asymptomatickou hyperurikemií a dnou mají zvýšené riziko rozvoje komorbidit, zejména hypertenze, chronického onemocnění ledvin a metabolického syndromu. Asymptomatická hyperurikemie a dna je spojena se zvýšenou celkovou a kardiovaskulární mortalitou. Základem úspěšné léčby hyperurikemie je poučení pacienta o podstatě onemocnění, o principech a cílech léčby i o jejích možných komplikacích. Léčba asymptomatické hyperurikemie by měla vždy zahrnovat režimová a dietní opatření, léčbu komorbidit, racionalizaci farmakoterapie a u některých pacientů rovněž hypourikemickou léčbu. U pacientů s manifestní dnou by hypourikemická léčba měla být zvažována již od prvních projevů. Léčba musí směřovat k dlouhodobému udržení urikemie nižší než 360 µmol/l. Důležitou součástí hypourikemické léčby by měla být i profylaktická léčba dnavých záchvatů. Účinnost a bezpečnost hypourikemické léčby je nutné monitorovat a na nesplnění cílů léčby reagovat změnou léčebné strategie.
Keywords: antiflogistika nesteroidní; kyselina močová; Urate Oxidase; dna (nemoc); antiuratika; urikosurika; Uricosuric Agents; Febuxostat; Renal Insufficiency, Chronic; hyperurikemie; febuxostat; lidé; Gout; Hyperuricemia; chronická renální insuficience; alopurinol; Arthritis, Gouty; dnavá artritida; Humans; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Allopurinol; Practice Guidelines as Topic; primární zdravotní péče; Primary Health Care; Gout Suppressants; Uric Acid; urikasa