Moderní terminologie a klasifikace sestupu pánevních orgánů ženy - Horváth, Ivan; Polišenská, Martina; Huser, Martin (Česká gynekologie, 2020)
Cíl studie: Představení moderní terminologie a klasifikace sestupu pánevních orgánů (SPO) u žen.Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno. Metodika: Terminologie SPO byla v posledních desetiletích několikrát výrazně přepracována. Pro vzájemnou komunikaci mezi odborníky a pro exaktní publikaci výsledků vědecké práce je důležité užívání jednotného klasifikačního systému. Výsledky: Starší klasifikační systémy SPO nejsou pro interpretaci výsledků dostatečně podrobné. Tolik potřebný konsenzus v terminologii přinesla mezinárodní klasifikace Pelvic organ prolapsequantification (POP-Q), která zahrnuje řadu parametrů přesně definujících individuální anatomii pánevního dna každé pacientky. V běžné praxi je možné tuto podrobnou terminologii nahradit její zjednodušenou a zároveň uspokojivě podrobnou variantou, tzv. zjednodušené (simplified) POP-Q. Moderní klasifikace SPO se i nadále vyvíjí a pracuje s koncepty řady vaginálních a perineálních měření využitelných zejména při popisu efektu operačních technik a v oblasti vědy a výzkumu. Závěr: Prezentovaná moderní terminologie a klasifikace SPO splňuje exaktní požadavky současné vědy a výzkumu a zároveň je dobře použitelná v běžné klinické praxi.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; terminologie jako téma; Terminology as Topic; Humans; Pelvic Organ Prolapse; lidé; prolaps pánevních orgánů; Female; Severity of Illness Index; Pregnancy; těhotenství; vagina; ženské pohlaví; Vagina