INOSS - medzinárodná sieť sledovania závažnej materskej morbidity - Krištúfková, Alexandra; Borovský, Miroslav; Daniš, Jakub; Adamec, Adam; Vargová, Martina; Korbeľ, Miroslav (Česká gynekologie, 2020)
Cieľ štúdie: Informovať o medzinárodnej sieti sledovania závažnej materskej morbidity a mortality – INOSS.Typ štúdie: Prehľadová práca.názov a sídlo pracoviska: I. gynekologicko-pôrodnícka klinika LF UK a UNB, Bratislava.Metodika: Prehľad problematiky na základe publikovaných prác do augusta 2019. Výsledky: The International Network of Obstetric Survey Systems (INOSS) je medzinárodná sieť spájajúca krajiny s rovnakými alebo podobnými systémami sledovania závažnej akútnej materskej morbidity a materskej mortality. V roku 2010 dvanásť krajín sveta založilo INOSS. V súčasnosti je do činnosti INOSS zapojených 19 krajín sveta. Spolupráca členských krajín je zameraná na získanie dostatočného množstva údajov o zriedkavých závažných akútnych materských morbiditách. INOSS v roku 2017 Delphi metodikou zjednotil definície 8 závažných morbidít: eklampsia, embólia plodovou vodou, peripartálna hysterektómia, závažné primárne popôrodné krvácanie, ruptúra uteru, abnormálna invázia placenty, spontánne hemoperitoneum v gravidite, zastavenie srdca v gravidite. Záver: Medzinárodná spolupráca umožňuje získanie relevantných epidemiologických údajov a na ich základe optimalizovať možnosti liečby v súlade s "evicence based medicine".
Keywords: Maternal Mortality; průzkumy a dotazníky; Female; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; INOSS; Registries; Morbidity; Slovakia; lidé; surveillance populace; těhotenství; sběr dat; International Cooperation; Obstetric Labor Complications; komplikace porodu; mateřská mortalita; Data Collection; komplikace těhotenství; medicína založená na důkazech; Population Surveillance; Pregnancy Complications; registrace; mezinárodní spolupráce; Slovenská republika; Pregnancy; morbidita; Evidence-Based Medicine; Humans