Je stacionárny bicykel vhodným doplnkom fyzioterapeutickej liečby pri vertebrogénnych ťažkostiach? - Čuj, Jakub; Gajdoš, Miloslav; Mikuľáková, Wioletta; Jurčišin, M; Kračmar, Bronislav (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2019)
Cyklistika vo všetkých jej podobách je v súčasnosti u nás ale i vo svete jednou z najviac vy-konávaných pohybových aktivít. Stacionárny bicykel je často využívaný ako doplnok fyzioterapie pri rôznych vertebrogénnych ťažkostiach, ale i po operáciách axiálneho systému. Je ale stacionárny bicykel vhodným doplnkom rehabilitácie pri poškodení osového aparátu človeka? Metódy a súbor: Pre zber objektívnych dát sme použili neinvazívny diagnostický systém SonoSens Monitor. Po nalepení elektród na presne lokalizované miesto na tele respondenta, sme realizovali dva 10-minútové intervaly bicyklovania na stacionárnom bicykli. Výskumný súbor tvorili zdraví jedinci oboch pohlaví vo veku 23±2 rokov, s výškou 170±10 cm, hmotnosťou 75±10 kg a BMI v rozmedzí od 17 do 25.Výsledky: Na základe zhodnotení jednotlivých meraní a číselných hodnôt sme zaznamenali najvýraznejšie odchýlky z referenčných hodnôt pri jazde na stacionárnom bicykli v sagitálnej rovine vo všetkých úsekoch chrbtice, ktoré predstavujú neprimerané zaťaženie pevných aj mäkkých časti axiálneho aparátu, o čom svedčí aj hodnota štatistickej významnosti p<0,005. Záver: Z výsledkov je zrejmé, že jazda na stacionárnom bicykli nie je vhodným doplnkom fyzioterapeutickej liečby vertebrogénnych ťažkostí.
Keywords: Back Pain; bolesti zad; Bicycling; Humans; techniky fyzikální terapie; Physical Therapy Modalities; stacionární kolo; lidé; cyklistika