Vliv protézy na horní končetině na posturu a posturální stabilitu - Kristiníková, Jarmila; Šimurdová, Milena; Krejčí, Jakub; Svoboda, Zdeněk; Poděbradská, Radana; Janura, Miroslav (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2020)
Amputací na horní končetině dochází ke vzniku asymetrie v rozložení hmotnosti těla, která se projevuje ve změnách polohy vybraných segmentů a z toho plynoucích odchylkách v držení těla. Mění se statika osového systému, zvyšují se nároky na posturální stabilitu. U osob s amputací na horní končetině roste riziko pádů. Důležitým faktorem pro zmenšení těchto negativních změn je používání vhodné protézy, která pozitivně ovlivňuje dynamickou lokomoční stabilitu. Cílem studie bylo určit vliv protézy na posturu a její stabilitu v bipedálním stoji u osob s amputací na horní končetině. Dvanáct osob (věk 50,6 ± 18,5 roku; doba užívání protézy 21,3 ± 19,1 roku) s jednostrannou amputací na horní končetině absolvovalo hodnocení postury (systém DTP-3) a posturální stability (dvě silové plošiny). Výsledky ukázaly, že při aplikaci protézy došlo v bipedálním stoji k zmenšení bederní lordózy a hrudní kyfózy. Použití protézy významně neovlivnilo úroveň posturální stability ve stoji s otevřenýma ani zavřenýma očima.
Keywords: horní končetina; Female; Prostheses and Implants; amputace; ženské pohlaví; Amputation, Surgical; postura těla; lidé; Upper Extremity; Postural Balance; Data Interpretation, Statistical; Male; Aged; interpretace statistických dat; Posture; lidé středního věku; protézy a implantáty; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; posturální rovnováha; Humans