Metoda activity based costing jako manažerský nástroj ve zdravotnictví – případová studie na diagnóze akutní apendicitida s lokalizovanou peritonitidou - Hospodková, Petra; Bauer, Karel; Urbánková, Erika (Ekonomie ve zdravotnictví, 2018)
Současný systém úhrad DRG vykazuje tendenci ke vzniku nepoměru mezi vynaloženými náklady na úrovni poskytovatele zdravotní péče a úhradou od pojišťovny. Jedním ze základních předpokladů pro efektivní hospodaření zdravotnického zařízení je kontrola této bilance, což vychází ze systematické správy nákladů a průběžného monitorování pomocí vhodných kalkulačních systémů. Aplikace metody activity based costing na diagnóze K35.3 (akutní apendicitida s lokalizovanou peritonitidou) poukazuje na rozdílnost nákladových položek v rámci stejné DRG skupiny a poskytuje tak hodnotnou manažerskou informaci. Nákladová kalkulace pro účely této studie proběhla na úrovni dvou zdravotnických zařízení, pro která existuje srovnatelná základní matice nákladů a aktivit, avšak rozdílná základní sazba na straně úhrada rozdílná hodnota nákladů vstupujících do kalkulace. Na vzorku 148 pacientů bylo zjištěno, že existuje jednak rozdíl mezi skutečně vynaloženými náklady a úhradou od plátce a dále že tento rozdíl je různý pro obě sledovaná pracoviště.
Keywords: Health Care Costs; Costs and Cost Analysis; poskytování zdravotní péče; Appendicitis; Delivery of Health Care; lidé; Medicare Assignment; analýza nákladů a výnosů; peritonitida; Peritonitis; náklady a analýza nákladů; Cost-Benefit Analysis; náklady na zdravotní péči; apendicitida; úhrada služeb Medicare USA; Humans