Rosuvastatin-induced rhabdomyolysis due to medication errors - Vodička, Martin; Slanař, Ondřej; Pisár, Michal; Šálek, Tomáš (Česká a slovenská farmacie, 2020)
Kazuistika: Pacient, 74 let, navštívil praktického lékaře pro zhoršující se slabost, bolest svalů a rozvoj imobility. Bylo zjištěno, že pacient užíval tři různé přípravky obsahující rosuvastatin v celkové denní dávce 120 mg po dobu 76 dnů. Laboratorní výsledky odhalily výrazné zvýšení sérové močoviny, kreatininu, myoglobinu, kreatinin fosfokinázy a transamináz. Byla diagnostikována rhabdomyolýza způsobená rosuvastatinem. Kromě užívání tří přípravků obsahující rosuvastatin s různými názvy, nebyla redukována dávka – 40 mg rosuvastatinu, ačkoliv odhad glomerulární filtrace eGFR klesl pod 40 ml/min/1,73 m2. Heterozygotní genotyp CYP2C9*1/*3 a komedikace warfarinem mohly dále přispět k rozvoji rabdomyolýzy. K eliminaci nezamýšlených intoxikací jsou navržena preventivní opatření, zejména v lékové politice. Závěr: Rosuvastatinem navozená rabdomyolýza je vzácná, pokud se správně užívá. Tato kazuistika dokumentuje potřebu úpravy dávky při chronické terapii, edukaci pacienta a zavádění preventivních opatření v lékové politice v době nárůstu polpypragmazie a roztříštěné zdravotní péče.
Keywords: senioři; rosuvastatin kalcium; Male; Medication Errors; Humans; Rosuvastatin Calcium; Aged; Treatment Outcome; lidé; nežádoucí účinky léčiv; mužské pohlaví; medikační omyly; rhabdomyolýza; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Rhabdomyolysis; výsledek terapie