Nitrobřišní absces při salmonelóze - kazuistika - Brzulová, Lucie; Adamová, Zuzana; Slováček, Radim (Rozhledy v chirurgii, 2020)
Úvod: Gastroenteritidy považujeme za nechirurgická onemocnění, vzácně však mohou vést ke komplikacím, které si vyžádají chirurgickou léčbu. Kazuistika: Prezentovaná pacientka podstoupila akutní resekci tenkého střeva pro nitrobřišní absces, který se vyvinul při salmonelové enteritidě.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Humans; Salmonella enteritidis; Female; rizikové faktory; Aged; břišní absces; výsledek terapie; senioři; lidé; antibakteriální látky; akutní bolest břicha; Abdominal Wall; ženské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; Tomography, X-Ray Computed; salmonelóza; Treatment Outcome; Abdomen, Acute; Abdominal Abscess; Salmonella Infections; břišní stěna; Risk Factors