Aorto-kavální píštěl - kazuistické sdělení - Houdek, Karel; Moláček, Jiří; Třeška, Vladislav (Rozhledy v chirurgii, 2020)
S výdutí břišní aorty může souviset aorto-kavální píštěl. Ta nemusí mít zcela specifické symptomy. Mezi nejčastější příznaky patří i ruptura výdutě břišní aorty. Tomu odpovídají akutní příznaky a naléhavost léčby. Článek popisuje případ 78letého pacienta s objemnou výdutí břišní aorty s aorto-kavální píštělí, která se prezentovala náhle vzniklou bolestí břicha, dušností, hypotenzí a projevy akutního srdečního selhání s přetížením pravého srdce. Pacientovi byla urgentně provedena resekce výdutě s transaortální suturou píštěle a náhradou aorty tubulární protézou. V průběhu operace proběhla úspěšně resuscitace a defibrilace pro fibrilační srdeční zástavu. Po operaci byl stav komplikován přetrvávající poruchou vědomí a myokardiální ischemií, což vyústilo v úmrtí pacienta pod obrazem kardiálního selhání 3 týdny po operaci. Autoři poukazují na závažnost situace, na různé aspekty a možnosti léčby tohoto onemocnění s nejistou prognózou a na důležitost multioborové spolupráce v celém procesu léčby včetně primární diagnostiky.
Keywords: aorta abdominalis; Arteriovenous Fistula; fatální výsledek; Humans; peroperační komplikace; Heart Failure; srdeční selhání; Aorta, Abdominal; Aged; Intraoperative Complications; arteriovenózní píštěl; senioři; aneurysma břišní aorty; lidé; obnova funkce; Aortic Aneurysm, Abdominal; akutní bolest břicha; laparotomie; Laparotomy; Male; cévní protézy; Recovery of Function; Abdomen, Acute; Fatal Outcome; mužské pohlaví; Blood Vessel Prosthesis