Rizikové faktory Alzheimerovy nemoci - Fenclová, Eliška; Albrecht, Jakub; Harsa, Pavel; Jirák, Roman (Česká a slovenská psychiatrie, 2020)
Alzheimerova nemoc je neurodegenerativní onemocnění, které vede k mozkové atrofii a ke vzniku demence. Jedná se o onemocnění s plynulým zhoršováním paměti a dalších kognitivních schopností. Etiologie prozatím není známá, ale existuje řada rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění. Cílem naší přehledové práce je popsat klinicky podstatné rizikové faktory, které se na progresi Alzheimerovy nemoci podílejí, a faktory, které jsou jako rizikové zkoumány, ale dosud pro ně není dostatek důkazů. Obecně lze rizikové faktory rozdělit na ovlivnitelné (diabetes, hypertenze, obezita, dyslipidémie, kouření, užívání alkoholu, úrazy hlavy, deprese...) a neovlivnitelné (věk, pohlaví, výskyt onemocnění v rodině či výskyt polymorfismu ApoE4 v genu pro apolipoprotein E). Větší důraz je kladen na ovlivnitelné rizikové faktory, které poskytují prostor i pro další výzkumnou činnost.
Keywords: obezita; pohybová aktivita; kardiovaskulární nemoci; Humans; Hypertension; kouření cigaret; Alcohol Drinking; pití alkoholu; rizikové faktory; Craniocerebral Trauma; lidé; Alzheimer Disease; kraniocerebrální traumata; Alzheimerova nemoc; Waist-Hip Ratio; Cerebrovascular Disorders; Malnutrition; metabolický syndrom; Diabetes Mellitus, Type 2; podvýživa; Cigarette Smoking; Cognition Disorders; Cardiovascular Diseases; sociální izolace; hypertenze; Metabolic Syndrome; Apolipoproteins E; pooperační delirium; poměr pasu a boků; Social Isolation; Obesity; Motor Activity; Depression; kognitivní poruchy; cerebrovaskulární poruchy; Emergence Delirium; diabetes mellitus 2. typu; deprese; apolipoproteiny E; Risk Factors