Čeští adolescenti si vytváří zkreslené sociální normy v kontextu sobotní pohybové aktivity - Vorlíček, Michal; Baďura, Petr; Mitáš, Josef; Rubín, Lukáš; Banátová, Kamila; Kolarčík, Peter; Vašíčková, Jana; Salonna, Ferdinand (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2019)
Východiska: Nedostatek pohybové aktivity (PA) je spojován s negativním dopadem na zdraví člověka. V období adolescence si jedinec vytváří pohybové chování, které může ovlivnit jeho zdraví v dospělosti. Zatímco PA adolescentů v průběhu školních dní je v českém prostředí mapována detailně, v průběhu mimoškolních dní je popsána méně. Vnímané chování vrstevníků je pro adolescenty důležité, jelikož si na jeho základě utváří tzv. sociální normy. Porovnání vlastní realizované PA a vnímané úrovně PA vrstevníků je v českých podmínkách ojedinělé. Cíle: Cílem této studie bylo zjistit, zda se liší realizovaná sobotní PA od vnímané sobotní PA a zda je tento vztah ovlivněn ročníkem školní docházky a pohlavím. Metodika: Výzkumný soubor této studie čítá 1 586 adolescentů ve věku 11-15 let. Sběr dat proběhl v roce 2018 v České republice. Žáci vyplnili elektronický dotazník zaměřený na vlastní PA a vnímanou úroveň PA vrstevníků. Statistické rozdíly byly hodnoceny pomocí Pearsonova chi-kvadrát testu. Výsledky: V průběhu sledované soboty splnilo 59,9 % českých adolescentů v našem výzkumném souboru zdravotní doporučení pro PA (alespoň 60 minut PA). Signifikantně více chlapců (6,3 %) nežli dívek (3,4 %) reportuje nulovou sobotní pohybovou aktivitu (X2 = 7,125; p = 0,008). Pouze 37,0 % žáků se však domnívá, že většina jejich spolužáků splnila uplynulou sobotu zdravotní doporučení pro PA. Odpovědi chlapců a dívek se signifikantně liší i v tomto případě (X2 = 18,687; p = 0,001). Žáci se domnívají, že 41,9 ± 23,6 % jejich spolužáků realizovalo v sobotu alespoň jednu hodinu PA. Tento odhad se liší o 18 procentních bodů od reportovaného stavu a jedná se tak o statisticky významný rozdíl. Závěry: Úroveň vlastní realizované PA a vnímané úrovně sobotní PA u vrstevníků se mezi českými adolescenty výrazně liší. Na základě teorie sociálních norem je v tomto případě vhodné cílit vzdělávací intervence právě do prostředí českého školství.
Keywords: Male; Humans; Social Norms; Adolescent; sociální normy; sedavý životní styl; ženské pohlaví; lidé; průzkumy a dotazníky; Motor Activity; mužské pohlaví; Female; pohybová aktivita; mladiství; Sedentary Behavior; Surveys and Questionnaires