Validita originálního algoritmu pro odhad pohybové aktivity a sedavého chování z dotazníku Youth Activity Profile u českých dětí a adolescentů - Jakubec, Lukáš; Dygrýn, Jan; Šimůnek, Adam; Frömel, Karel (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2019)
Východiska: Předchozí zahraniční výzkumy potvrdily validitu a schopnost dotazníku Youth Activity Profile (YAP) poskytnout přesný odhad pohybové aktivity (PA) a sedavého chování (SCH) na skupinové bázi. Cíle: Zjistit validitu mezi nově aktualizovaným algoritmem používaným ve Spojených státech amerických pro vyhodnocení dotazníku YAP a hodnotami naměřenými akcelerometrem na vzorku českých dětí a mládeže. Metodika: Výzkumný soubor zahrnoval 558 participantů ze sedmi škol situovaných ve středně velkých městech, z nichž bylo 254 chlapců (13,94 ± 2,84 let) a 313 dívek (14,06 ± 2,91 let). Participanti nosili akcelerometr ActiGraph na zápěstí nedominantní paže po dobu jednoho týdne. Poté ve škole vyplnili českou verzi dotazníku YAP za účelem zjištění úrovně PA ve škole, po škole a SCH. Údaje z dotazníku byly pomocí predikčního algoritmu převedeny na odhad minut strávených PA a SCH. Hrubá data z akcelerometru byla zpracována v programu R pomocí metody GGIR. Z obou nástrojů byly získány souhrnné hodnoty za pracovní a víkendové dny. Pro vyhodnocení míry shody mezi nástroji byl jak na celkové úrovni, tak i v rámci pohlaví a stupňů školního vzdělávání vypočítán Spearmanův korelační koeficient a mediánová absolutní procentuální chyba (MdAPE) a proveden test ekvivalence. Výsledky: Korelace mezi nástroji se pohybovala v rozmezí 0,23-0,50 v pracovních a 0,23-0,58 ve víkendových dnech. Hodnoty MdAPE dosahovaly rozmezí 0,9 % až 37,9 % v pracovních a 7,7 až 59,0 % ve víkendových dnech. Míra shody ve víkendových dnech měla tendenci se postupně s věkem snižovat. Rozdíly mezi oběma nástroji byly u obou proměnných menší u dívek než u chlapců. Test ekvivalence zjistil, že 10% shoda mezi oběma nástroji byla častější v pracovních než ve víkendových dnech. Závěry: Výsledky poskytují předběžné důkazy o validitě algoritmu pro odhad PA a SCH z dotazníku YAP, a to napříč kulturním prostředím. Kalibrace algoritmu se zaměřením na české prostředí je však nezbytná.
Keywords: ženské pohlaví; Accelerometry; Adolescent; pohybová aktivita; Motor Activity; Humans; Sedentary Behavior; průzkumy a dotazníky; lidé; Female; mužské pohlaví; Male; akcelerometrie; mladiství; sedavý životní styl; Surveys and Questionnaires