Neúrazové defekty kalvy u dětí - Homolková, Helena (Pediatrie pro praxi, 2020)
Neúrazové defekty kalvy u dětí jsou etiologicky různorodou skupinou. Vyskytují se obvykle jako důsledek vrozené vývojové vady při uzávěru krania, nebo jsou způsobeny patologickým procesem. Mohou být hmatné jako pulzující ohraničené vyklenutí, nebo jsou náhodným nálezem na rtg snímku. Jejich závažnost závisí na tom, zda je defekt jen v kosti nebo se jedná o otevřenou rozštěpovou vadu. U defektů kosti dále záleží na etiologii procesu. V článku se budeme věnovat jen neúrazovým kostěnným defektům lebky u dětí.
Keywords: Skull; mužské pohlaví; Male; výsledek terapie; Dermoid Cyst; foramina parietalia permagna; lebka; Humans; lidé; Encephalocele; dermoidní cysta; temenní kost; atretická parietální cefalokéla; mladiství; Child; dítě; Adolescent; Parietal Bone; Treatment Outcome; sinus perikrania; Histiocytosis, Langerhans-Cell; histiocytóza z Langerhansových buněk; Sinus Pericranii; encefalokéla