Simultánní sklerotizace dvou cyst štítné žlázy absolutním alkoholem - Halenka, Milan; Mlčochová, Charlotte (Via practica, 2019)
Sklerotizace absolutním alkoholem pod ultrazvukovou kontrolou (US -PEIT) se již etablovala jako rutinní a bezpečná léčebná metoda k léčbě symptomatických cyst štítné žlázy. S výhodou ji lze použít u mladých žen odmítajících operační zákrok. U naprosté většiny pacientů se sklerotizace použije k řešení jedné, dominantní cysty. Výjimečně lze sklerotizací vyřešit dvě nebo více velkých cyst v polynodózní strumě. V takovém případě je vhodnější a méně rizikové sklerotizovat cysty jednotlivě, v časovém odstupu. Ale pokud jsou zkušenosti a kvalita provádění výkonu na daném pracovišti dostatečné, lze přistoupit k simultánní sklerotizaci. V předložené kazuistice je popsána úspěšná simultánní sklerotizace dvou cyst štítné žlázy (16 ml a 6 ml) v obou lalocích. Přínosem pro pacientku bylo kromě vyřešení estetického problému celkové zkrácení doby léčby.
Keywords: dospělí; tyreoidektomie; nemoci štítné žlázy; Cysts; Female; pneumektomie; ethanol; Adult; injekce do léze; ženské pohlaví; lidé; Pneumonectomy; cysty; Ethanol; skleroterapie; intervenční ultrasonografie; Ultrasonography, Interventional; Thyroid Diseases; uzlová struma; Injections, Intralesional; Sclerotherapy; Thyroidectomy; Goiter, Nodular; Humans