Farmakoterapie bolestí zad a kloubů v ambulanci praktického lékaře - Ircingová, Libuše (Via practica, 2019)
Léčbou bolesti kloubů a zad se každodenně zabývají praktičtí lékaři i řada specialistů v ambulantní i nemocniční péči. Cílem článku je shrnout možnosti farmakoterapie s ohledem na rozlišení akutní a chronické bolesti, charakteru bolesti nociceptivní a neuropatické, a také zamyslet se nad úskalím léčby bolesti ve stáří. Součástí je i strategie racionální léčby opioidy u nemocných s chronickou nenádorovou bolestí.
Keywords: antiflogistika nesteroidní; Analgesics, Opioid; Arthralgia; Analgesics; adjuvantní chemoterapie; lidé; Back Pain; tramadol; artralgie; Acute Pain; bolest; akutní bolest; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; opioidní analgetika; bolesti zad; paracetamol; Chemotherapy, Adjuvant; analgetika; primární zdravotní péče; kombinovaná farmakoterapie; Tramadol; chronická bolest; Primary Health Care; Pain; Acetaminophen; Chronic Pain; Drug Therapy, Combination; Humans