Benigní rozšíření subarachnoidálního prostoru u kojenců - Mihál, Vladimír; Hálek, Jan; Šebestová, Iva; Krahulík, David; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2020)
Benigní rozšíření subarachnoidálních prostorů (BESS) je nejčastější příčinou makrocefalie u kojenců, i důvodem pro jejich vyšetření u dětského neurologa. Referujeme kazuistiku dítěte ve věku 6 měsíců, u kterého bylo doporučeno vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance, když jeho obvod hlavičky se rychle zvýšil nad 97. percentil. Bylo vysloveno podezření na BESS, i když dítě bylo psychomotoricky mírně opožděné. Ultrazvukové a MR vyšetření lebky odhalilo zvětšení předních subarachnoidálních prostorů (SA) s normální velikostí komor.
Keywords: Infant; Developmental Disabilities; kefalometrie; předškolní dítě; Humans; Cephalometry; Hematoma, Subdural; vývojové poruchy u dětí; lebka; subarachnoidální prostor; Skull; mužské pohlaví; Cerebral Veins; subdurální hematom; Child, Preschool; Megalencephaly; mozkové žíly; výsledek terapie; Treatment Outcome; benigní rozšíření subarachnoideálního prostoru; megalencefalie; lidé; Subarachnoid Space; Male; kojenec