Psychika rodičů předčasně narozených dětí - Nováková, Jana; Janoušková, Kristina (Pediatrie pro praxi, 2020)
Článek se zabývá psychickým stavem matek předčasně narozených dětí. Téma předčasných porodů je stále velmi aktuální. Jsou zasaženy a ovlivněny všechny roviny běžného života matky, potažmo celé rodiny. Proto je důležité věnovat se a poskytovat špičkovou péči nejen předčasně narozeným dětem, ale i jejich matkám, zejména se zaměřit na jejich psychický stav. Článek obsahuje úvod do problematiky, výsledky šetření, diskuzi a závěr. Cílem šetření bylo analyzovat psychiku dvou matek, které porodily své děti předčasně. Šetření bylo provedeno formou polostrukturovaného rozhovoru.
Keywords: Mother-Child Relations; novorozenec; lidé; Premature Birth; císařský řez; Adult; Kangaroo-Mother Care Method; Pregnancy Complications; dospělí; komplikace těhotenství; průzkumy a dotazníky; klokánkování; Female; Cesarean Section; vztahy mezi matkou a dítětem; těhotenství; Parenting; Surveys and Questionnaires; ženské pohlaví; Humans; strach; předčasný porod; Infant, Newborn; Pregnancy; rodičovství; Fear