Sjögrenův syndrom - Červeňáková, Kateřina; Procházková, Leona; Červeňák, Vladimír (Alergie (Praha, Print), 2020)
Sjögrenův syndrom (SS) je systémové autoimunitní onemocnění s chronickým průběhem, které postihuje exokrinní žlázy. Hlavním projevem onemocnění je suchost sliznic (sicca syndrom) způsobená zánětlivým postižením exokrinních žláz, onemocnění provází také celé spektrum extraglandulárních systémových projevů, na které si klade za cíl upozornit tento článek.
Keywords: Sjögrenův syndrom; Signs and Symptoms; lymfoproliferativní nemoci; Lacrimal Apparatus Diseases; příznaky a symptomy; Pregnant People; Humans; nemoci slzného ústrojí; biologické markery; Exocrine Glands; prenatální péče; Sjogren's Syndrome; Biomarkers; Prenatal Care; těhotné ženy; Lymphoproliferative Disorders; lidé; exokrinní žlázy