První klinické zkušenosti s biosimilárním adalimumabem FKB327 u nemocných s idiopatickými střevními záněty - Hrubá, Veronika; Černá, Karin; Ďuricová, Dana; Bortlík, Martin; Machková, Naděžda; Mitrová, Katarína; Lukáš, Martin; Vašátko, Martin; Lukáš, Milan (Farmakoterapeutická revue, 2020)
Naše práce se věnuje porovnání klinické účinnosti a bezpečnosti biosimilárního adalimumabu FKB327 (Hulio®) s originálním adalimumabem (Humira®). Celkem 62 nemocných (35 léčených FKB327 a 27 léčených originálním adalimumabem) bylo sledováno po dobu 14 týdnů. U nemocných v obou skupinách došlo k poklesu zánětlivých parametrů (C-reaktivní protein, fekální kalprotektin) a klinické aktivity nemoci (Harveyův-Bradshawův index) bez statisticky významného rozdílu mezi biosimilárním a originálním adalimumabem. Počet významných infekcí, které vedly k předčasnému ukončení léčby, byl nízký a srovnatelný v obou skupinách pacientů (kohorta FKB327 - 5,7 %, kontrolní skupina - 3,7 %).
Keywords: Statistics as Topic; Biosimilar Pharmaceuticals; Biological Therapy; biologické markery; statistika jako téma; C-Reactive Protein; Harveyův-Bradshawův index; Biomarkers; fekální kalprotein; výsledek terapie; adalimumab; Registries; Inflammatory Bowel Diseases; lidé; Pilot Projects; Treatment Outcome; pilotní projekty; biosimilární léčivé přípravky; idiopatické střevní záněty; registrace; C-reaktivní protein; FKB327; Adalimumab; biologická terapie; Humans