Bilastin v léčbě u dětí - Herknerová, Madgalena (Farmakoterapeutická revue, 2020)
Bilastin je moderní nesedativní antihistaminikum druhé generace. V klinické praxi byl v tabletové formě po 20 mg užíván nejprve u dětí nad 12 let a dospělých. Nyní je k dispozici i disperzní tableta 10 mg, určená pro nižší věkové skupiny. Hlavním obsahem tohoto sdělení je popis cesty bilastinu k pacientům věkové skupiny 6-11 let. Pediatrický výzkumný plán (Pediatric Investigation Plan) byl schválen Evropskou lékovou agenturou (EMA) v roce 2012 pro bilastin 10 mg ve studiích populace ve věku 2-11 let. Nejprve byl vytvořen pediatrický ontogenetický model, jehož predikce dávky 10mg rozpustné tablety jednou denně byla konfirmována na malé skupině pacientů. Studie fáze III potvrdila non-inferioritu bilastinu ve srovnání s placebem v profilu bezpečnosti a snášenlivosti, bilastin byl non-inferiorní proti placebu rovněž ve výsledcích dotazníků somnolence/sedace pacientů. V závěru textu je zdůrazněno postavení bilastinu rozpustné tablety 10 mg v léčbě alergické rinokonjunktivitidy a chronické kopřivky u dětí ve věku 6-11 let s minimální hmotností 20 kg. Toto moderní antihistaminikum s příznivým bezpečnostním i účinnostním profilem významně rozšiřuje „portfolio" antihistaminik dostupných pro tuto věkovou skupinu, a přispívá tak ke zkvalitnění symptomatické léčby těchto pacientů. Kazuistika dokumentuje účinnost léčby bilastinem 10 mg u sedmileté pacientky s polinózou.
Keywords: bilastin; chronická urtikarie; Female; dítě; předškolní dítě; výsledek terapie; ženské pohlaví; Sleepiness; Histamine Antagonists; Sleep Wake Disorders; lidé; alergická konjunktivitida; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; farmakokinetický model; Clinical Studies as Topic; poruchy spánku a bdění; ontogenetický model; somnolence; Chronic Urticaria; aplikace orální; Rhinitis, Allergic; Child, Preschool; alergická rýma; Conjunctivitis, Allergic; Child; Administration, Oral; antihistaminika; Humans