Stres jako rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění - Obrová, Jana; Sovová, Eliška; Nakládalová, Marie; Škrobánková, Alexandra (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2020)
Psychosociální a socioekonomické faktory přispívají k riziku rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, zhoršují jejich klinický průběh i prognózu. Stres se pak významně uplatňuje na několika úrovních - ovlivňuje rizikové faktory kardiovaskulárních nemocí, vznik a vývoj aterosklerotického procesu, může být spouštěčem kardiovaskulární příhody. Modifikuje chování a životní styl, které zpětnovazebně ovlivňují psychické a fyzické zdraví. Článek pojednává o stresu, jeho vlivu na kardiovaskulární systém a poukazuje na to, jak akutní stres a chronicky působící stresory mohou ovlivňovat vznik a vývoj kardiovaskulárních onemocnění ve světle epidemiologických a patofyziologických důkazů a jak tyto poznatky využít v praxi.
Keywords: rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Occupational Stress; Socioeconomic Factors; psychický stres; Stress, Psychological; kardiovaskulární nemoci; práce; Work; Humans; pracovní stres; Cardiovascular Diseases; lidé; Heart Disease Risk Factors; socioekonomické faktory