Kombinovaná léčba diabetes mellitus 2. typu pomocí inhibitorů DPP-4 (linagliptinu) - Nesvadba, Marcel; Cmorej, Patrik Christian; Peřan, David; Pekara, Jaroslav (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2020)
Léčba diabetu 2. typu je založena na úpravě životního stylu v kombinaci s farmakoterapií. Lékem první volby je metformin a poté lze do kombinace vybírat z několika skupin farmak. Ze současných antidiabetik jsou mimo jiné k dispozici inhibitory dipeptidylpeptidázy 4 (gliptiny), které ovlivňují inkretinový systém. Pouze u vildagliptinu je nutné průběžně monitorovat jaterní funkce. Výhoda linagliptinu spočívá v minimálním vylučování ledvinami a minimální metabolizaci v játrech. V praxi tak není nutné monitorovat jaterní ani renální funkce z důvodu léčby linagliptinem. Pro všechny gliptiny platí, že jsou účinné a relativně bezpečné. Kazuistika představuje příklad použití linagliptinu v léčbě pacientky s diabetem 2. typu.
Keywords: Female; linagliptin; metformin; gliklazid; ženské pohlaví; Diabetes Mellitus, Type 2; Dipeptidyl-Peptidase IV Inhibitors; lidé; diabetes mellitus 2. typu; Metformin; inhibitory dipeptidylpeptidasy 4; Linagliptin; glykovaný hemoglobin; kombinovaná farmakoterapie; lidé středního věku; Gliclazide; Glycated Hemoglobin; Middle Aged; Drug Therapy, Combination; Humans