Obezita a nadváha z pohledu impulzivního charakteru chování - Příhodová, Tereza; Doubková, Nikola; Příhodová, Kateřina; Prajsová, Jitka; Raisová, Miloslava; Preiss, Marek; Průchová, Adéla; Sanders, Edel M; Lawyer, Steven R; Rasmussen, Erin B (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2020)
Obezita a nadváha patří mezi významné otázky veřejného zdraví, které podle psychologických studií mohou být do značné míry ovlivněny i tendencí k impulzivnímu chování jedince. Tato práce shrnuje otázku obezity a nadváhy z pohledu psychologického vyšetření impulzivity, vztahující se k různým aspektům impulzivity, mimo jiné zaměřené i přímo na stravovací návyky. Do studie bylo zahrnuto celkem 59 respondentů, kteří byli na základě BMI (body mass index) rozděleni do dvou skupin: 1. skupina s obezitou a nadváhou, 2. skupina s normální váhou. U všech testovaných osob bylo změřeno BMI a byly jim administrovány dotazníkové metody týkající se různých aspektů impulzivity (DGI, UPPS-P, BIS). Statisticky významné rozdíly byly nalezeny na škále fyzického uspokojení (DGI) a v rámci motorické impulzivityprvního řádu (BIS). V rámci fyzického uspokojení skupina s normální váhou vykazovala nižší míru impulzivity, oproti tomu v rámci motorické impulzivity vykazovala vyšší tendenci k impulzivnímu chování. Zjištěné malé rozdíly mezi skupinami lze přisuzovat velikosti a malým váhovým rozdílům mezi soubory a využití sebeposuzovacích dotazníků, administrovaných především v USA, kde je prevalence obézních participantů vyšší. I přes zmíněná omezení studie poukazujeme na vztah mezi vyšší tělesnou hmotností a impulzivitou. Toto zachycení a porozumění vlivu impulzivity na nárůst obezity a nadváhy, který se stává závažnějším problémem veřejného zdraví, je důležité v raných stadiích jejich vývoje.
Keywords: ženské pohlaví; nadváha; impulzivní chování; obezita; statistika jako téma; průzkumy a dotazníky; Female; Overweight; Male; lidé; Adult; Impulsive Behavior; Statistics as Topic; mužské pohlaví; Obesity; dospělí; Humans; Surveys and Questionnaires