Nové možnosti zavedení metody kognitivní remediace a tréninku emočních dovedností (CREST) do rodin pacientů s mentální anorexií - Wohlinová, Kristýna; Papežová, Hana (Česká a slovenská psychiatrie, 2020)
Kognitivní a emoční deficit výrazně ovlivňuje průběh a vyústění mnoha psychiatrických onemocnění. U anorexia nervosa (AN) se projevuje především v set shiftingu, centrální koherenci, zhoršené rozhodovací a vizuospaciální schopnosti a paměti. Emoční deficit se projevuje v inhibici averzních pocitů a anhedonii. Kognitivní remediace (CRT) společně s nácvikem emočních dovedností (CREST) patří tak mezi důležité terapeutické metody. V článku sumarizujeme výsledky dosavadních výzkumů rodinné formy těchto intervencí, která vykazuje lepší terapeutický efekt v porovnání s terapií individuální. Záměrem naší plánované studie je využití přístupu CRT a CREST v rodině a v domácím prostředí u nás a ověření účinnosti nového terapeutického manuálu na specifický kognitivní a emoční deficit u AN.
Keywords: kognitivní dysfunkce; emoce; Emotions; Anorexia Nervosa; CREST; lidé; Cognitive Remediation; Cognitive Dysfunction; kognitivní remediace; mentální anorexie; Humans