Když ani čtyři ALK inhibitory nestačí - Svatoň, Martin; Baxa, Jan; Mukenšnábl, Petr; Vaněček, Tomáš; Pešek, Miloš (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Naše kazuistika popisuje případ nekuřáka s generalizovaným plicním adenokarcinomem s ALK translokací. Po úvodních dvou liniích chemoterapie byl získán přístup ke crizotinibu, na kterém brzy došlo ke vzniku drobné druhostranné léze, vyhodnocené jako metastáza v kontralaterální plíci. Progresi v pravé plíci ale nezabránilo ani užití ALK inhibitorů vyšší generace (ceritinib, alectinib, lorlatinib). Následně bylo prokázáno, že příčinou této progrese není metastatické onemocnění pravé plíce v podobě adenokarcinomu, ale přeměna ve skvamózní plicní karcinom s ALK translokací. Tímto sdělením bychom proto rádi upozornili na tuto eventualitu, kdy při atypickém radiologickém vývoji je na zvážení rebiopsie progredující léze.
Keywords: Humans; magnetická rezonanční tomografie; ALK translokace; protinádorové látky; Fatal Outcome; krizotinib; ceritinib; lidé; Cisplatin; Lymphadenopathy; Pemetrexed; Docetaxel; pemetrexed; Bronchoscopy; docetaxel; Lung Neoplasms; heparin; cisplatina; nádory plic; Heparin; Antineoplastic Agents; Disease Progression; tomografie emisní počítačová; bronchoskopie; inhibitory proteinkinas; Crizotinib; Neoplasm Metastasis; lidé středního věku; alectinib; Anaplastic Lymphoma Kinase; Adenocarcinoma of Lung; anaplastická lymfomová kináza; plicní embolie; progrese nemoci; adenokarcinom plic; lymfadenopatie; nádory mozku; Tomography, Emission-Computed; Pulmonary Embolism; metastázy nádorů; Brain Neoplasms; Protein Kinase Inhibitors; fatální výsledek; Middle Aged; lorlatinib; Magnetic Resonance Imaging; ALK inhibitory