Nežádoucí účinky chemoterapie - Novotná, Veronika; Pohanková, Denisa; Sirák, Igor; Petera, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Východiska: Chemoterapie (CHT) je důležitou modalitou využívanou v léčbě nádorových onemocnění. V užším smyslu se pod pojmem chemoterapie rozumí léčba cytostatiky. Tato léčba je spojena s množstvím nežádoucích účinků (NÚ), které jsme v současnosti více či méně schopni ovlivňovat a předcházet jim. Mezi nejčastější NÚ patří únava, nauzea a zvracení, vypadávání vlasů, průjem a zácpa, změny v krevním obrazu jako anémie, neutropenie, trombocytopenie a s tím související infekce, horečka nebo krvácení. Mnoho vedlejších účinků chemoterapie se vyskytuje u pacientů jeden až několik dní po podání chemoterapie, pacienti jsou často již v domácím prostředí. Pacienti a jejich rodiny by měli být informováni o tom, jaké vedlejší účinky je u jednotlivých druhů chemoterapie možné očekávat a měli by mít základní informace o způsobu možnosti zvládání těchto nežádoucích obtíží. Velmi důležitá je také pro pacienta informace o tom, v jakých případech je vhodnější vyhledat lékařskou péči a kam se obrátit pro pomoc, když si není jistý, jak vzniklý zdravotní problém řešit. Proto je potřeba pacienty seznamovat s možnými nežádoucími účinky a možností jejich terapie a prevence už v ambulanci před podáním samotné chemoterapie.
Keywords: průjem; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; filgrastim; Humans; febrilní neutropenie vyvolaná chemoterapií; Chemotherapy-Induced Febrile Neutropenia; zácpa; Diarrhea; Nausea; Constipation; Nail Diseases; lidé; nežádoucí účinky léčiv; myelosuprese; Neurotoxicity Syndromes; Vomiting; faktor stimulující kolonie granulocytů; Neoplasms; kožní manifestace; anemie; Anemia; Granulocyte Colony-Stimulating Factor; nemoci nehtů; Filgrastim; zvracení; nádory; Skin Manifestations; neurotoxické syndromy; nauzea