Jak přistupovat k nechutenství a výživě u paliativních pacientů? - Pochop, Lukáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Výživa je nedílnou součástí komplexní péče o pacienta. Příjem stravy je spojován s vitalitou a možností pokračovat v onkologické terapii. Je třeba si uvědomit, že s pokročilým onkologickým onemocněním se mění schopnost těla využívat energii. Váhový úbytek a nechutenství může mít různé příčiny. V mnoha případech lze tyto příčiny ovlivnit vhodnou úpravou medikace, ale i dietními opatřeními. Přiměřená edukace pečujících vede k nižšímu naléhání na "zdravou výživu" a s tímto spojenou snahou o hledání zázračné pilulky. Cílem je správná výživa ve správný čas a s tímto spojený přiměřený komfort paliativních pacientů.
Keywords: Terminally Ill; kanabinoidy; potrava speciální; Exercise; nádory; Cachexia; Caregivers; Humans; lidé; kachexie; Neoplasms; Nutritional Support; cvičení; Dysgeusia; fyziologie výživy; nechutenství; energetický metabolismus; Nutritional Physiological Phenomena; Energy Metabolism; paliativní medicína; dexamethason; dysgeuzie; Megestrol Acetate; osoby pečující o pacienty; Palliative Medicine; nutriční podpora; umírající; chuť k jídlu; megestrolacetát; Dexamethasone; Food, Formulated; Appetite; Anorexia; Cannabinoids